Juletræspynt 2019

Når juleaften nærmer sig, tager de fleste familier afsted mod skoven eller det lokale torv for at finde det helt rigtige juletræ. Nogle foretrækker det højt og smalt, mens andre foretrækker et lille og tæt træ. Nogle mener, at det eneste rigtige juletræ er nordmannsgran, mens andre ikke kunne drømme om at købe andet end rødgran.

Når det perfekte juletræ er nedlagt, fragtet hjem og sat op i stuen, kommer det helt store dilemma: Hvordan skal træet pyntes? Måske har du en stor kasse med julepynt, som du har arvet, købt eller lavet gennem årene. Men traditionen tro, skal der mindst ét nyt stykke julepynt på træet hver eneste år – så hvad skal det være i år?

Indhold

Nytænkende eller traditionelt?

Der findes lige så meget forskelligt juletræspynt, som der findes forskellige mennesker. Nogle pynter træet helt traditionelt og foretrækker julepynt, der til en forveksling minder om det gamle, mens andre er mere modige og tør springe ud i noget nyt.

Hører du til de første er der her nogle gode forslag til traditionelt julepynt:

Pakke med søde juleophæng

Naturtro kogle i metal kobber

Juletræsophæng i træ: House doctor

Hører du i stedet til dem, der godt kan tåle lidt forandring, er der også masser at vælge imellem:

Skønne rosa julekugler: Julekugle Ø7 cm Glas

Funklende istapper: Juleophæng Istapper 16-19 cm

Juletræ i læder: LindDNA julepynt – Juletræ i læder – CLOUD black/NUPO metallic

Hvad skal jeg vælge af juletræspynt?

Måske ejer du ikke så meget julepynt, måske skal du holde jul for første gang, eller måske trænger du bare til lidt fornyelse? Ideerne ovenfor er bud på traditionelt og nytænkende juletræspynt, men hvad skal du egentlig vælge? Og hvordan?

Lad juletræspynten afspejle din stil

Et bud er at lade juletræet afspejle din øvrige indretning. Har du et hjem i en nordisk, afdæmpet stil, vil det højst sandsynligt se fjollet ud med et juletræ i pangfarver. Er du derimod lidt af en hippie, vil juletræet hurtigt synes tomt, hvis der kun hænger lidt guldornamenter og et par glaskugler. Har du generelt et farvetema, er det måske en idé at lade farverne gå igen på juletræet. De funklede istapper ovenfor vil passe godt ind i et blåt farvetema, mens de rosa julekugler har en sart farve, der passer ind i mere minimalistiske hjem.

Juletræet fortæller en historie

Juletræet kommer med tiden til at fortælle en historie. Især hvis du overholder traditionen om ét nyt stykke juletræspynt hvert eneste år. Træet vil med tiden blive et mix af gammelt og nyt juletræspynt.

Vær traditionen tro

Selvom der er rimeligt frit slag for pyntning af juletræ, er der alligevel nogle traditioner i Danmark for, hvordan vi pynter træet. Der skal for eksempel være en stjerne på toppen, og der skal være levende lys på træet. Mange vælger også at holde fast i en guirlande af flag, en tromme og kræmmerhuse med juleguf.

Hvornår skal juletræet pyntes?

Langt de fleste familier vælger at købe et juletræ så tæt på jul som muligt. Udelukkende af den grund, at det ikke skal nå at drysse inden juleaften. Derfor købes træet som regel tidligst en uge inden. Traditionen tro bliver det først pyntet i sidste øjeblik. Gerne på juleaftensdag som et samlepunkt for hele familien. Nogle vælger at dekorere træet med en lyskæde, så ikke det står helt nøgent frem til pyntningen.

Hvornår begyndte vi at pynte juletræ?

Juletræspyntning er en gammel tradition, der startede med lysene. Traditionen stammer fra Tyskland og går helt tilbage til 1500-tallet, hvor Martin Luther efter sigende skulle have sat lys på et grantræ. Først i 1808 valgte en dansk grevinde i Sønderjylland – højst sandsynligt inspireret af tyskerne – at udsmykke et juletræ med lys til ære for sin lille datter. Siden da har de almindelige danskere ladet sig inspirere, og andet julepynt er løbende kommet til – også inspireret af juletræspyntningen i Tyskland.