Juleaften uden stress

Du kender det sikkert; juleaften skulle være årets hyggeligste dag, men du render rundt i en tornado af rengøring, madlavning, tøjstrygning, sidste øjebliks indkøb, borddækning, børn der skal bades og i tøjet og et væld af andre ting, der skal gøres, før du langt om længe kan læne dig tilbage ved middagsbordet med et tiltrængt glas vin. Og så kommer opvasken.

Julestress er et kendt begreb, og det skal ikke undermineres. Der er rigtig mange ting, der skal gøres, for at juleaften bliver en succes for hele familien. Juleaften helt uden stress, findes måske ikke, men guiden her vil i hvert fald give dig lidt luft i alle gøremålene.

Indhold

Indkøb

Alt, hvad der kan købes på forhånd, køber du på forhånd. I god tid. Lige fra rødkål, kirrsebærsauce, perlekartofler, chips, osv. Det nemmeste er at smide det på en indkøbsseddel i starten af december, og så kan det bare få lov at stå og vente på juleaften. Rigtig meget af den traditionelle julemad fås på glas og kan holde sig længe.

De øvrige ting køber du også i god tid. Måske d. 20. eller 21. december. Her taler vi om kartofler, grønt, flæskesteg og and. Har du ikke noget imod frossen flæskesteg og and, kan det også købes længe i forvejen og puttes i fryseren.

Maden

julemiddag

Er du én af dem, der knokler rundt juleaftensdag med hele julemiddagen? Så er du ikke alene. Men det er faktisk muligt at tilberede meget af maden på forhånd og på den måde vinde lidt tid på selve juleaftensdag.

To dage før

Tilbered rødkålen. Den kan sagtens holde sig i køleskabet i et par dage, og så skal den kun lige varmes.
Hvis du laver hjemmelavet fond til saucen, er det også nu, at den kan laves. Fordel konfekt og juleguf i små skåle med låg eller folie over, så de står klar.

Lille juleaftens dag

Lav risengrøden til risalamande. Den har bedst af at stå natten over, så du gør faktisk dig selv en bjørnetjeneste, hvis du venter. Mandlerne til risalamanden kan også sagtens koges, smuttes og hakkes dagen før. Lav sukkerlagen til brunkartoflerne og sæt i køleskabet. Den bliver ikke dårligere af at være lavet på forhånd.

Den løsning, der giver mindst julestress, er selvfølgelig at købe ting som kirsebærsauce og perlekartofler frem for at stå og bakse med det selv. Vil du alligevel gerne lave det selv, kan det også sagtens forberedes dagen inden.

Juleaftens dag

Start fra morgenstunden. Både and og flæskesteg bliver bedst ved langtidsstegning og passer mere eller mindre sig selv. Bliver de færdige før tid, skal de blot lunes igen inden servering. Bonus er, at der breder sig en skøn duft af julemad i løbet af dagen. Rør risalamanden sammen og stil den køligt. Tilbered saucen; det kan du sagtens gøre flere timer i forvejen.

Hvis du følger ovenstående, står du kun med opvarmning og anretning, når gæsterne kommer. Du har formentlig tid til at tage i mod og skåle. Det ville du ikke have haft, hvis du stod midt i at lave rødkål, sovs og brunede kartofler.

Alt det andet

Udover indkøb og madlavning, er der et par andre ting, du kan have med i overvejelserne.

Borddækning

borddækning i god tid

Bordet skal selvfølgelig dækkes flot. Det kan sagtens gøres flere dage i forvejen, hvis I har et andet sted at spise. Vinen skal trækkes op. Den har bedst af at stå og ilte et par timer i forvejen. Måske din mand kan stå for det? Find alt til borddækningen her →

Bed om hjælp

Dine børn kan sagtens hjælpe til, og de vil sikkert hjertens gerne. De kan smutte mandler, dække bord, piske flødeskum eller røre i saucen. Den øvrige familie tilbyder måske også hjælp, og det er bestemt ingen skam at tage imod den, for julemiddagen er en kæmpe opgave. Måske tilbyder svigermor at tage flæskestegen med, eller din mand står for at gøre børnene klar, mens du lægger sidste hånd på anretningen. Sig ja tak til den hjælp, du bliver tilbudt – eller bed selv om den.

Lad opvasken stå

Der er ingen, der siger noget til, hvis opvasken får lov at stå til i morgen. Hjælp hinanden med at tage af bordet efter middagen og lad det være ved det. Hyggen går lidt af, hvis du skal bruge en halv time eller mere på at skylle af og fylde opvaskemaskine. Luk døren til køkkenet eller sig det, som det er; at du faktisk meget hellere vil bruge tiden på at hygge dig med dine gæster. Opvasken løber ingen vegne.