Jul på Frilandsmuseet i Lyngby

Traditionen tro, afholdes der også jul på Frilandsmuseet – som er en del af Nationalmuseet – igen i år. Aktiviteterne løber af stablen de to første weekender i december. Formålet er at fortælle om julens historie, hvilket ikke udelukkende bliver gjort ved historiefortælling, men også gennem aktiviteter, teaterforestillinger og udsmykninger. Her er noget for store og små; alt fra juletræsfest på gårdspladsen til smukke juleudsmykninger, julekager, nisser, historier og musik.

Indhold

Juleklipperiet

For de kreative sjæle er der julepyntsværksted på herregården kl. 11.00 – 15.00. Her er det papirkunstner William Frohm, der står for skabeloner og materiale. Værkstedet er for alle over 8 år og koster 20 kr. pr. person.

Syng julen ind

Er I mere til musik, er det det dygtige Elverhøjkor, I skal opsøge. De står klar med alle julens klassiske sange og salmer fra Danmark og Sverige alle fire dage. Kl. 11.00 – 11.30 er de at finde ved huset fra Stenstrup nr. 65, og kl. 12.00 – 12.30 er de rykket videre til Brugsen fra Stadager nr. 80. Kom og syng med!

Julefortællinger

Skal familien lære lidt om jul gennem årene, er det oplagt at se de forskellige gårde, der er pyntet traditionelt både før og efter juletræets indtræden. Er i mere til fortælling, foregår det på Stenstrup på Fyn, hvor alle de gamle fortællinger om jul bliver fortalt foran det åbne ildsted, mens I kan nyde gammeldags boghvedegrød og prossekage. Stuen er pyntet som det traditionelt ville have set ud i 1800-tallet.
Skal børnene opleve, hvordan julemiddagen bliver tilberedt, er det også muligt at overvære plukning af julegåsen i bryggerset.

Bagværk

Søger I inspiration til julens bagværk, bør I svinge en tur forbi Karlstrupmøllen og mølleriet Ellested. Her kan I opleve, hvordan melet bliver malet. I kan ovenikøbet få en pose friskmalet mel og juleopskrifter med hjem. Der fortælles også gode historier om traditioner og overtro. Dette foregår alle dage kl. 11.00 – 15.00.

Gratis rundvisning

Hvis I virkelig vil have det hele med, så mød op ved Frilandsmuseets hovedindgang, Kongevejen 100, og få en halv times gratis julerundvisning på museet for både voksne og børn. Her ser i det hele og får fortællinger om julens forberedelser, hvordan fejring af julen har ændret sig gennem tiden, og hvilken overtro der prægede julen i gammel tid. Vidste I for eksempel, at julen kunne være uhyggelig?
Vær opmærksom på, at der kan være lidt ventetid, da rundvisninger ikke starter på bestemte tidspunkter, men når der er samlet en lille flok.

Æbleskiver og flæskestegssandwich

Er det tid til en velfortjent pause med lidt til den søde tand, må I ikke snyde jer selv for lækre hjemmelavede æbleskiver, kanelsnurre, kaffe, varm kakao og glögg i Smugkroen på Ostenfeld. Her kan I også få en ristet pølse, hvis det skulle friste mere. Rundt om i boderne sælges der lækkerier som honningkager og brændte mandler. Er det i stedet tid til frokost, serveres der lune, frisklavede flæskestegssandwich i Wienercafeen. Her kan I også købe julekager og varme drikke.

Julelege

Førhen var det tradition at lege til jul – det gør vi ikke så meget mere. Nogle af de julelege, der var en del af festlighederne, var blindebuk og nippe strå. Blindebuk kender de fleste. Nippe strå hører derimod til de lidt mere vågede lege. Kort fortalt står alle fra selskabet på rad og række og holder i et tov, mens de vugger fra side til side. Et strå skal samtidig vandre fra mund til mund uden at blive tabt – i ”værste” tilfælde ender det i et kys eller to. Hør meget mere om julelegene til Jul på Frilandsmuseet.

Hvor og hvornår

Jul på frilandsmuseet har åbent d. 2. og 3. december samt d. 9. og 10. december kl. 10.00 – 16.00. Aktiviteterne foregår kl. 11.00 – 15.00. Alle de julepyntede bygninger har åbent.

Adresse:

Frilandsmuseet
Kongevejen 100
2800 Lyngby

Foto i artikel: Anker Tiedemann