Guide til årets julemarkeder

Til julehyggen hører der sig julemarkeder, og dem er der heldigvis rigeligt af. Kom rigtig i stemning ved de mange boder rundt omkring, der sælger alt fra julegodter til nisser og julehjerter. Nyd en dejlig dag med familien eller brug muligheden for at shoppe lidt lækre julegaver.

Indhold

Julemarkeder i Danmark

Julemarkeder findes i én eller anden version i stort set alle byer. Langt de fleste storcentre tilbyder for eksempel juleaktiviteter for børn og pynter op. Men hvis du vil prøve et ekstraordinært julemarked, skal du besøge følgende:

Sjælland:

Jul i Tivoli
Hvis du aldrig har oplevet julelysene i Tivoli, er du gået glip af en stor oplevelse. Fra midten af november til midten af januar, er forlystelser og omgivelser pyntet med et væld af julelys i forskellige farver og udformninger. Udover en tur i rutsjebanen eller middag på én af Tivolis lækre restauranter, er der i juletiden også julelandskaber og boder.

Julebazar på Gavnø Slot
I de to første weekender i november kan du tage forskud på julen på Gavnø Slot. På 11. år er der julebazar på Gavnø Slot, som kan bryste sig af at være Sjællands største julemarked. 150 stande med alskens julerier er der at kigge på. Prisen er 70 kr. for voksne og 25 kr. for børn.

Fyn:

H.C. Andersens julemarked
De fleste kender det søde juleeventyr om grantræet, der så gerne ville være et juletræ. Dét er blot et af mange af H. C. Andersens eventyr, der omhandler jul. De to første weekender i december kan du i den gamle bydel af Odense opleve eventyrlig julestemning. Her finder du alt fra boder til juleudsmykning og historiefortælling.

Middelfart Juleby
Som noget helt nyt er der i år julemarked på torvet i Middelfart gennem hele december. Der sælges juletræer, æbleskiver, gløgg, brændte mandler, m.m. Udover en smuk juleudsmykning, vil der være boder og bålsteder. Hver lørdag og søndag kl. 11.30 er der juleshow for børnene, ligesom der vil være aktiviteter i de to gamle huse.

Jylland:

Jul i Den Gamle By
Vil du opleve jul som i gamle dage, er det Den Gamle By i Århus, du skal besøge i fra midt i november og frem til jul. Hele byen er pyntet op med gammeldags julepynt og udsmykninger helt tilbage fra 1600-tallet. Her er det perfekt at finde specielle julegaver, der ikke fås andre steder i lande, eller at hygge i vinterkulden med et glas varmt glögg. For børnene er der historiefortælling, nisser der sælger risengrød, gamle børneværelse udsmykket med julepynt for børn, julestuer, julelege, ildshow og meget mere.

Julemarked på Gram Slot
I de første tre weekender i november er der julemarked på Gram Slot. 200 udstillere danner rammen om et hyggeligt julemarked, der byder på nisser, varm gløgg og æbleskiver. Fra morgenstunden er der julefortællinger og ellers byder dagene på alt fra julemandens værksted til show med den velkendte nisse Pyrus, snobrød over bål, mini zoo, klatring og tur i hestevogn. Prisen er 75 kr. for voksne og 25 kr. for børn.

Julemarked på Tirsbæk Gods
Skal familien selv ud og fælde juletræet, er Tirsbæk Gods det perfekte sted. Her kan I gratis sætte jer op i hestevognen og blive fragtet ud til træerne. Efter en vellykket fældning, kan I nyde æbleskiver, nykogte klejner og gløgg i Herskabsstalden. Der sælges alt fra pileflet til julepynt og smykker i de mange boder. Der er guidet rundtur, trækture på heste og off-road ture med Land Rover. Det hele foregår de to midterste weekender i december i tidsrummet 11.00 – 17.00.

Julemarked på Sæbygaard Slot
Julemarkedet på Sæbygaard Slot er et hyggeligt arrangement den første weekend i advent. Dansen om juletræet, nisseorkester og ca. 50 boder med brugskunst , kunsthåndværk og julelækkerier, samt et besøg af julemanden er bare noget af det, dagen byder på. Festlighederne koster 50 kr. (børn under 12 år er gratis). Der er også mulighed for at købe lidt godt til ganen i løbet af dagen.

Ovenstående er blot et udpluk af de større julemarkeder, der er at finde rundt i Danmark i år. Der findes helt sikkert også et julemarked nær dig. Langt de fleste slotte, gods og museer afholder julemarkeder i løbet af november eller december.

Julemarkeder i Tyskland

Det store udland byder også på et hav af julemarkeder. Men især Tyskland er værd at nævne. Både fordi det ligger lige om hjørnet, men også fordi at der i Tyskland gøres lidt ekstra ud af julemarkederne. Her går du ikke forgæves. Det skyldes i særdeleshed, at julemarkederne stammer fra Tyskland, hvor de kan spores helt tilbage til 1300-tallet. Først langt senere er de blevet en dansk tradition. Især julemarkederne i Lübeck er et besøg værd.

Julemarkeder i Lübeck

Mange danskere tager vejen til Lübeck ved juletid. Der er ikke langt i bil, og her gøres der noget ud af julen. Hele syv julemarkeder findes der rundt i byen, der er pyntet op med lys og juleudsmykninger til den store guldmedalje. Markederne har åbent fra den sidste weekend i november til den sidste weekend i december og findes følgende steder:

– julemarked ved foden af Marienkirche
– familiejulemarked ved Obertrave-floden
– kunsthåndværkmarked i Heiligen-Geist-Hospital
– kunsthåndværkmarked i St. Petri
– julemarked på Rathausmarkt
– julemarked i Breite Strasse
– jule-eventyrskoven ved Marienkirche

Der findes også julemarkeder i alle andre større, tyske byer. Så hvis I har mod på en lidt længere køretur eller overvejer en overnatning, kan I tage til enten Hamborg eller Berlin.

Se flere juleoplevelser i storbyerne her.