Advent

(Latin: Adventus, der betyder ankomsten, eller han kommer)
Advent er de fire søndage før jul. Altså søndagene op til den 25. december.
Hvis juleaften falder på en søndag, er denne dag også fjerde søndag i advent.
1. søndag i advent er kirkeårets nytårsdag og falder ifølge det ovenstående på søndagen i ugen fra 27. november til og med 3. december.
1. søndag i advent er i 2012 Søndag den 2. december.

Adventskrans 2

Adventskrans

Adventskransen er en juletradition, der kom til Danmark fra Tyskland omkring 1. verdenskrig.
Adventskransens fire lys symboliserer de fire adventssøndage inden jul, og man tænder et lys hver søndag. Først søndag i advent tændes et lys, anden søndag tændes både det første og et nyt og så fremdeles. Ofte samles familien om adventskransen og synger et par salmer og hygger sig. Vær velkommen, Herrens år, er en typisk adventssalme med fire vers. Visse steder i verden har traditionen været at der også var et større lys i midten, som man tændte juleaften.

Adventskrans 2

I starten brugte man lilla bånd til adventskransen, da det er den liturgiske farve for adventstiden. I dag bruges alle farver, men typisk røde og hvide. Tidligere hang adventskransen i bånd i loftet, men nu står den lige så ofte på bordet.
Den traditionelle grankrans er heller ikke fast tradition mere. Man kan købe mange forskellige adventsstager i dag, hvor der er plads til de fire lys.

Luciakronen, der kan minde om adventskransen, har almindeligvis 5-6 lys.
Kilde: wikipedia.org

Advent fra det 5. årh. fejret som en forberedelse til julen. Det er tiden fra og med 4. søndag inden til den 24. december. Kirkeåret begynder på den første søndag i advent. Adventus Domini betyder på latinsk Herrens komme, og det er netop denne man under advent skal forberede sig åndeligt på at modtage i Juleevangeliet. 

Læs også: Hvorfor holder vi advent ?