Min Jul Camilla

I min familie starter julen den første december. Da jeg boede hjemme, (jeg er for nyligt flyttet hjemmefra), pyntede vi op præcis den første december, uanset om det var hverdag eller weekend, så kom vi rigtigt i julehumør, og kunne bære på det i resten af december. Julekagerne var dog bagt på forhånd, det skal være sådan at man kan gå i kagedåsen fra begyndelsen af julemåneden. Det med at pynte op, har jeg nu videreført til min egen etværelseslejlighed, men det er noget andet, når man er helt alene om det, dog bagte min søster, mor og jeg kager sammen i weekenden før, den første december hjemme hos hende(jeg har ingen ovn ;)) i år, og så er det så på plads. I dag er der heller ikke noget med at være klistret fast til fjernsynet når der kommer julekalender, ikke siden jeg er flyttet ud, jeg er faktisk begyndt at bekymre mig over, om jeg har for travlt til at nyde dagene op til jul, men det følger vel med det at blive “voksen” og selvstændig. Min kæreste og jeg, har også indført vores egen juletradition i december. ”Julehyggeaften”. Det er typisk en lørdag, så vi kan være længe oppe og sove længe dagen efter. Men det er en aften, hvor vi starter ud med at få en god omgang risengrød til aftensmad, med en god julefilm i kassen. Derefter kører det bare der ud ad med gode julefilm, både gamle og nye, imens vi spiser julesmåkager, juleslik og drikker øl. For mit vedkommende er det den velkendte nisseøl fra barndommen, hvorimod min kæreste hellere vil have en julebryg eller noget lignende, der er selvfølgelig også cola. Det er en rigtigt hyggelig aften, hvor vi også får mulighed for at dyrke hinandens selvskab. Nå! Til de sidste dage inden jul. Julen bliver altid holdt hjemme ved mine bedsteforældre. De har mest plads. og så kommer min moster og onkel (de bor i Sønderjylland, og vi andre bor i midt- og vest Jylland), min mor, min søster og jeg og så min mors hund, så vi er op på otte personer, hvis vi tæller hunden med, dog er der sket ændringer i år, min søster er gravid, og hendes kæreste kommer også med, men julen er jo en tid for familie, og nu er han en del af familien, siden han skal være far til min niece. Vi plejer at tage ud til mine bedsteforældre, den 23. december. Gaverne er pakket godt og forsigtigt i bagagerummet, når vi i højt humør kører af sted, og glæder os til at se hele familien samlet under de mest hyggelige omstændigheder. Lille Juleaften får vi god mad, og spiller pakkeleg – en tradition der altid har været der, i hvert fald så længe jeg kan huske, men det handler nok også om, at min mor arbejder som social- og sundhedshjælper på et plejehjem, og hun har vagt juleaften hvert andet år, og min moster og onkel skal fejre jul hos min onkels familie hvert andet år, det er så flettet så godt ind, at det år min moster onkel ikke hjemme, er det år min mor arbejder, så har vi i hvert fald en jul hvert anden år, hvor vi alle er samlet. Juleaftensmorgen er en dejlig tid. Her sidder vi alle ved bordet og spiser rundstykker sammen og får nogle julesmåkager, derefter er det tid til at forberede juleaften. I år er vi splittede. Min moster og onkel tager først af sted til frokost, og min mor sover længe efter nattevagten før, og tager på arbejde omkring klokken ti om aftenen. Men der bliver lavet mad og hygget. Juletræet bliver også først pyntet juleaftensdag. Det er børnenes arbejde at pynte det, og siden min søster og jeg er ”børnene” er det vores opgave. I år er min søsters kæreste nok også med til at pynte træet. Alle har noget at lave, og når træet er pyntet, bliver alle gaverne placeret under træets grene. I vores familie giver vi gaver til alle. Jeg begyndte at give min familie gaver, da jeg var meget ung, det startede selvfølgelig ud med, at vi, min søster og jeg, af mor og far (de er i dag skilt og der er ingen kontakt til min far overhovedet!) gav os hundrede kroner hver, vi kunne bruge på at købe 7 gaver med. Efterhånden som vi begyndte at tjene vores egne penge, kunne vi selv finansiere gaverne, og ja, selv hunden får gave. Før i tiden, tog vi også i kirke, men det er vi holdt op med – der er ingen i vores familie der er troende, julen er en tid, hvor vi fejrer hinanden, og ikke jesusbarnet. Når det endelig bliver aften – jeg må indrømme, at trods af at jeg er 21 år, glæder jeg mig stadig som et lille barn – så sætter vi os ned ved bordet, og får en forret, det er forskellig fra hvert år, men det er oftest fisk i en eller anden form. Til hovedret får vi kalkun med alt det tilbehør der eksistere, og der er meget mad. OG det smager lige godt hver gang. Dessert er selvfølgelig ris a’ la mande. Med en mandel i, og så en mandelgave til vinderen (det plejer altid at være min bedstemor der vinder). Gaven er typisk noget spiseligt, som der deles ud til hele familien, så vi vinder alle sammen alligevel. Under maden, begynder min bedstefar at fortælle, trods min søsters og min alder, (nu mere for sjov end da jeg var lille), at vi burde gå ud til dyrene (han avler kaniner og høns), til midnat, for der er det kendt, at dyrene kan tale natten til den 25, og han vil gerne hører, hvad de har at sige, så det gør vi, og vi har gjort det hvert år siden, jeg forstod hvad min bedstefar fortalte, men vi har endnu ikke hørt dyrene tale. Efter aftensmaden, når vi har slappet af i et godt stykke tid, er det tid til at danse om juletræet. Det gør vi med højt humør, og fyldte maver. Det slutter altid af med, at vi synger ”nu det jul igen”, imens vi render rundt i huset, nu kan mine bedsteforældre bare ikke være med mere, de er ved at blive for gamle, men det gøres stadigvæk. Efter julesalmerne er sunget, er det GAVETID! Nu bliver der sat juleslik og julesmåkager på sofabordet, omkring hvilket vi alle er samlet. I vores familie skal de yngste personer (min søster og jeg igen) finde tilfældige gaver frem fra under juletræet og give dem til familieoverhovedet, som i vores tilfælde er min bedstefar. Så læser han til-og-fra kortet op, og vi giver gaven til personen der er nævnt og personen pakker gaven op. Efter personen selv har beundret gaven, bliver den sendt rundt til alle familiens medlemmer, som så også kan beundre den, før vi begynder på den næste julegave, og der bliver takket for gaven med det samme. Den næste morgen, når vi står op efter en fantastisk juleaften, er det tilladt at spise slik til morgenmad. En tradition der er blevet indført i familien, siden min søster og jeg, da vi var meget små, vågnede tidligt op den 25. og den eneste der vågnede med os, var vores moster. Vi skulle jo ikke spise morgenmad uden de andre, og på sofabordet stod der slik og småkager fra aftenen før, som min moster gav os lov til at spise, imens vi så juletegnefilm. Vi har en fantastisk jul hos os. En meget hyggelig jul, hvor vi tænker meget på hindanden. 

Indsendt af: Camilla