Disse ting må du aldrig gøre juleaften

Juleaften står for døren og du glæder dig som et lille barn. Endelig kan hele året kulminere i en fantastisk hyggelig aften i familiens skød, med gaver, lækker mad og rigelige mængder af god vin. Men juleaften er fyldt med faldgruber, som du for alt i verden bør undgå, hvis juleaften skal være en succes. Vi har samlet 6 af de ting du bare aldrig må gøre juleaften her.

1.      Foreslå aldrig ændringer i julemenuen

En julemenu er perfekt som den er, og skal ikke ændres konstant. Den ene gang om året, skal den altså stå på enten and, gås eller flæskesteg. Hertil serveres selvfølgelig kogte og brunede kartofler og rigelige mængder brun sovs og rødkål. Der skal IKKE eksperimenteres med stenalderkost eller andre vilde alternativer til jul. Lad nu gode danske traditioner forblive.

Til gengæld er man altid velkommen til at kræse i køkkenet, og hvorfor ikke prøve at gøre lidt ekstra ud af det i år med en frilandsand? Eller måske en økologisk flæskesteg? Og hvis du vil være sikker på at sværene på stegen bliver sprøde, så sørg for at have rillet stegen inden tilberedning, og sørg for at stegen står helt plant inde i ovnen. Læg eventuelt stanniol under stegen, for at holde sværene lige højt i ovnen. På denne måde får alle sværene præcis lige meget varme i ovnen og er nemmere at kontrollere og gøre helt knasende sprøde.

2.      Læg mobiltelefonen fra dig juleaften!

Juleaften handler om nærvær og derfor kan du godt pakke din telefon langt væk. Det er ikke i dag du skal sidde og scrolle på Facebook hele aftenen, eller sidde og spille mobil! Det er altså en aften, hvor du godt kan lægge teknologien fra dig og i stedet deltage i de hyggelige samtaler der opstår omkring julebordet. Det vil de ældre familiemedlemmer helt sikkert også sætte stor pris på. Dog er det naturligvis okay at bruge sin mobiltelefon til at tage nogle hyggelige julebilleder af hele familien på aftenen. Og så er du jo velkommen til at sidde på Facebook og uploade billederne dagen derpå. Der er ikke noget folk elsker mere end at blive overrasket af at blive tagget i Facebook billeder fra en hyggelig aften.

3.      Syng aldrig andet end julesange

Til jul er det de gode gamle danske julesange der skal synges, når der danses rundt om træet. Hvorfor skal det absolut ændres fordi nogle børn gerne vil synge Gangnam Style, eller fordi en eller anden skør tante synes det kunne være sjovt at synge Kim Larsen? Nej! Det skal være gode sange som ”Søren Banjomus”, ”Julen varer lige til Påske” og ”Et barn er født i Betlehem”. Og især hvad angår salmerne så er det rigtigt velset at synge samtlige vers. Forventningens glæde er som bekendt den bedste, og jo mere man kan trække selve gave-udpakningen i langdrag, jo bedre.

4.      Afslør aldrig mandlen med det samme

På det tidspunkt hvor risalamanden bliver serveret på aftenen er folk som regel mere end mætte. At vide, at der ligger en mandel skjult i risalamanden, som er lig med en mandelgave er for mange en vigtig motivationsfaktor for overhovedet at kunne nyde desserten. Hvorfor ødelægge det for resten af selskabet hvis du får mandlen i første bid? Nej, det er gode manerer, at man skjuler mandlen hvis man får den i et stykke tid, indtil man finder timingen rigtig. Desuden vil den heldige vinder af mandelgaven også kunne lade sig underholde af resten af familiens forgæves forsøg på at finde den hele mandel.

5.      Juleaften er ikke tid til at skændes

Hvis der er lidt knas i familien, og der ligger nogle skænderier og ulmer, så lad dem ligge på juleaften. Juleaften er en aften, hvor der skal hygges og hvor den gode stemning skal bevares. Hvorfor ikke droppe skænderierne juleaften, og eventuelt gemme dem til familiejulefrokosten, som måske ligger en af juledagene? Her er stemningen meget mere løs, og her kan der sagtens være plads til et raskt skænderi når man først har hældt karrysild og Aalborg Akvavit ned igennem svælget.

6.      Vis aldrig at du er skuffet over din gave

De fleste danskere kender det. At sidde i et juleselskab en fugtig vinteraften og modtage en rædderlig gave er ikke noget de fleste lyster. Selv om skuffelsen over at få en hullet sok, når man har ønsket sig en køkkenmaskine kan være stor, så er det bedst at putte sit bedste kunstige smil på læben og sige pænt tak. Husk altid på at dem der køber gaver til sig gør deres bedste. Fyld dit sind med disse tanker når du åbner CD’en med Hansi Hinterseer og gentag mantraet: ”Det er tanken der tæller”, mens du langsomt tæller til 10 inde i hovedet. God jul!