3 gode råd til hvordan du sikrer dig mandelgaven

Når anden forlader det bespiste julebord, og de åbne bælter omkring det veldekorerede plateau for alvor slår maver, er det tid til at kigge 1.5 time tilbage og på ny forstå, hvordan man år efter år kan spise så meget julefedt. Og inden man overhovedet har svedt det hele ud, vender man blikket mod den altid velsmagende dessert – Risalamanden. Det evige spændingsmoment, og højdepunkt for mange, vil for altid bestå i frygten og håbet for enten at misse eller få den eftertragtede hele mandel, der gemmer sig i dybet af flødeskum, usaltede risengrød og vanilje. Tomme maver er der næppe mange af, hvorfor man næppe kan forstå, at der SKAL øses i alt for store mængder på platten, blot for at sikre sig den mangfoldige mandelgave, der er tiltænkt alle – ikke kun dig.

Men det stopper jo ikke her. For under den hvide ruin af sukker, hakkede mandler og åreforkalkning gemmer sig den eftertragtede, velforplantede hele  mandel. Et objekt som hele bordet tilbeder, som var det den sidste gave, du nogensinde ville få. Det er det ikke! Om to timer skal du pakke alle de gaver op, du kan forestille dig. Mandelen kan dog kun tildeles en enkelt ejer, hvorfor der for evigt vil være kamp til stregen. Og hvordan sikrer du dig så håneretten og den uduelige gave? Vi giver dig 3 gode råd til, hvordan du altid får fat i mandlen.

Tag din egen mandel med i skjortelommen

Den absolut nemmeste vej til at sikre sig den ulige gavebod, er ved at klargøre din helt egen mandel på forhånd. Den kan du med fordel have kogt og smuttet hjemmefra, så den er klar til at blive lagt i desserten. Det man nødvendigvis skal holde øje med her, er, at der ved denne taktiske genistreg vil være to involverede mandler. Derfor skal og bør du være den første, der hejser den deforme nød op af den franske flødedej. Her skal du råbe unødvendigt højt, uanset alder, modtage folkets hyldest og opkræve din fortjente unødvendighed med det samme. Senere vil der selvfølgelig opstå et noget akavet scenarie, når den rigtige mandel pludselig dukker op. Det kan ikke være dit problem! Her skal du holde lav profil og blot pointere, at det nok er kokken bag den bløde portionsanretning, der har lavet en fejl. Sur røv for den rigtige vinder! Du er et geni!

Lig på lur i køkkenet, når desserten skal tilberedes

 Hvis du ikke har nået at lave din hjemmearbejde godt nok inden juleaften, er der heldigvis flere alternativer, der kan sikre dig den årlige marcipangris. Oftest efter den fede hovedret vil man se den kokkelige skikkelse bag risalamanden gå ud mod køkkenet for at tilberede den tarvelige flødebombe. Her skal du være forsigtig, når du lister ud for at spotte præcist, hvor den hele mandel bliver lagt. Herefter tilbyder du at hjælpe kogekonen med at stille den sukkersøde ristaffel på bordet – sjovt nok lige foran din egen stol. Du øser først og du står med garanti på ny med trofæet over dem alle. Tillykke!

Spot mandlen i en andens portion

 Den sidste og nok mest spydige aktioner af dem alle, er den hvor du holdet et vågent øje med hvilken tallerken, den eftertragtede mandel har forplantet sig på. Dette kræver et stærkt overblik og en ganske veludviklet tålmodighed. For ikke nok med, at du skal spotte den store mandel, skal du også overvej ganske nøje samt time dit indgreb med yderste præcision, når du skal hapse den pokkers filur. Men det er muligt. Jeg har set det ske! En taktik kunne være at anklage en anden ved bordet for at udøve samme plan som dig selv, hvorved du fjerner folks fokus fra egne tallerkener. Her skal du slå til og hapse din præmie på modstanderens egen banehalvdel. Held og lykke!

Der er sikkert endnu flere taktikker at benytte sig af, men jeg kan bevidne, at i hvert fald disse tre har en succesrate, der rækker langt over de 70 %. Derfor kan du også gå med ro i sindet til bords juleaften, uden at stresse over, hvem der får mandelgaven. Glædelig jul!